Fritování – příprava smažených dobrot.

Fritování v několika litrech oleje může být pro některé noční můrou. Hlavně když pomyslí na to, kolik cholesterolu z rostlinného oleje následně do sebe fritované jídlo nasákne. Ale fritování se stalo dokonalou pomůckou hlavně pro moderní restaurační a hotelové kuchyně. Vzhledem k tomu, že by pro profesionální kuchaře bylo časově náročné smažit hranolky na pánvi a nebo je v malém množství na plechu péct v troubě, je fritování tou nejrychlejší a nejlepší volbou.

Na výsledku se nejvíce podílí um kuchaře.

Na fritování v restaurační nebo hotelové kuchyni se používají speciální profi fritézy, do kterých dá kuchař olej, nechá ho rozpálit a pak už jen do připraveného košíčku vloží produkt, který che fritovat. Klíčem k úspěchu každého jídla je ale hlavně to, co s tím kuchař udělá až po vyjmutí z fritézy. Profi fritéza totiž odvede skvělou práci při tepelné úpravě produktu, ale výsledek, už je pouze na kuchaři. On musí rozhodnout o době fritování a také musí nechat olej pořádně odkapat po vyjmutí z fritézy tak, aby nebyl cítit a nebo mnohdy nepřebíjel chuť fritovaného jídla.

Jak jsme se již dočetli výše, profi fritéza dokáže ušetřit mnoho času. Dokáže také ale jídlo vcelku hodně zkazit. U profi fritézy musíme počítat s faktem, že se do ní dává spousta oleje a ten se rozpaluje na velmi vysoké teploty. Takže musíme jídlo do ní vložené neustále hlídat. Mohlo by se velice snadno spálit a pak bychom jej nemohli servírovat zákazníkům. Další věcí, na kterou by si měli profi kuchaři dávat pozor je olej, kterým zůstane jídlo po vyjmutí z fritézy obalené. Kuchař jej může otřít a nebo ještě v košíčku s jídlem pořádně zatřese tak, aby se z jídla uvolnilo co možná nejvíce oleje. Olej samotný totiž nemá zrovna příjemnou chuť a zákazníci, když si dají fritované jídlo sice chtějí cítit chuť toho, že bylo jídlo smažené nebo fritované ale nestojí o to aby pachuť oleje hned ze začátku bombardovala jejich chuťové pohárky.

Nutnými přísadami na fritování tedy jsou: kvalitní profi fritézy, doba fritování a hlavně co nejefektivnější odstranění přebytku oleje na jídle. Pak už jenom naservírovat na talíř a dobrou chuť.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *