Projektování gastronomických provozů.

Projektování gastro provozů je velice zajímavé téma. Existuje mnoho architektonických firem, které mají mimo jiné na starosti i gastro projekty. Projektant gastronomického provozu musí být velice opatrný. Pro projektování kuchyní jsou mnohem přísnější pravidla a předpisy. Hlavně se musí řídit různými hygienickými normami a měl by umět rozestavět všechno v kuchyni tak, aby měli kuchaři vše po ruce a mohli tak efektivně využít čas na přípravu jídla.

Projektování gastronomických provozů však má svá úskalí.

Vzhledem k tomu, že musí projektant dodržovat více norem než jsou jenom ty standardní, architektonické normy, bývají tyto projekty mnohem dražší. Tím pádem je tady méně prostoru pro chybu. Proto se projektanti zařízení gastronomického provozu snaží navrhovat tak, aby bylo co možná nejjednodušeji přestavitelné. Pokud by projektant udělal chybu a kuchyně by byla už postavená, jednoduše navrhne, že tento regál bude místo tohoto místa zde a podobně. Dále musí dodržovat bezpečnostní předpisy provozu. Nemůže umístit držáky na nože nad hlavy pohybujících se členů personálu kuchyně a podobně. Takové chyby by se dané architektonické společnosti mohli pěkně vymstít. Proto tyto společnosti na gastro projekty využívají pouze profesionály, kteří jsou špičkami ve svém oboru.

K čemu mohou vést chyby v projektu a na co si dát pozor.

Chyby v projektu jsou velice problematické. Některé jdou odstranit lépe, jiné jsou těžko odstranitelné. Asi těžko posunete dřez s vodovodní baterií jinam, když už máte hotové stěny kuchyně i s rozvody vody. Bylo by tedy zapotřebí dostat se k potrubí ve zdi, někde ho uříznout a nadstavit. Tyto chyby mohou být velice nákladné. Pokud navrhujete novou kuchyň pro restauraci, musíte si dát opravdu velký pozor na normy a budete muset využít nějaké projekty gastro. Jakmile bude kuchyně hotová, tak přijde na řadu kolaudace. Pokud jste dodrželi předepsané normy a vyvarovali se zbytečných chyb, tak máte vyhráno a zařízení bude zkolaudováno a uvedeno do provozu. Bohužel, pokud jste něco přehlédli, mohlo by vás to stát i místo u vážené profesionální architektonické společnosti a společnost by z toho mohla mít obrovské finanční problémy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *