Pracovní oděvy pro gastronomii.

Každý člen personálu restaurační nebo hotelové kuchyně se musí řídit přísnými hygienickými předpisy. Nádobí musí být na svém místě, sporák a pracovní stůl v kuchyni musí být vždy udržovány v čistotě a hlavně do jídla se nesmí dostat nečistoty, které v něm nemají co dělat. K tomuto účelu mimo jiné slouží i speciální pracovní oděvy pro gastronomii. Jistě to všichni známe. Každý už někdy viděl kuchaře oblečeného do dlouhého bílého pláště, někdy i s nasazenými rukavicemi a na hlavě mu seděla krásná bílá čepice. Ano, tento oděv se používal dříve. V dnešní době narazíme spíše na speciální „kostýmy“ šité na míru pro konkrétní podnik. Jsou buď bílé, a nebo zabarveny do barev daného podniku. Každý člen personálu má ale odlišný typ tohoto kostýmu navržený přímo pro práci, kterou vy kuchyni vykonává. Šéf kuchyně mívá většinou ten nejelegantnější pracovní oděv, díky kterému vyčnívá nad ostatními. Je to z toho důvodu, aby bylo jasně poznat kdo má co na starosti a díky tomu, mohou vedoucí pracovníci mezi své podřízené hbitě rozdělovat úkoly. Pracovní oděvy pro gastronomii mají ale jednu věc společnou. Tou je bez pochyby čepice.

Bez čepice ani ránu.

Čepice je nedílnou součástí pracovního oděvu všech členů jakékoli kuchyně. Od obyčejných pomocníků až po mistry kuchyně tedy jejich šéfy. Čepice však nemá ani z daleka nic společného s trou, kterou používáme když udeří první mrazíky. Kdybychom v zimních měsících v této čepici šli ven, jistě by nám byla zima. Jejich účel je prostý. Zabraňují tomu, aby se do jídla dostali vlasy. Takže jsou jejich modely vcelku prakticky vymyšlené. Od obyčejných sítěk na hlavu až po důmyslně zpracované čapky pro kuchaře a šéfy kuchyně, i ony určují jakési postavení dané osoby v kuchyni a dobře ladí se zbytkem pracovního oděvu. Jsou navržené tak, aby z nich netrčel ven ani jeden vlas a díky tomu si můžeme vychutnat skvělé jídlo bez obav, že bychom v něm nějaký ten vlásek našli.

Mezi ostatní věci patří speciální kuchařská zástěra většinou v barvách podniku a nebo zářivě bílá, kalhoty ladící barevně se zástěrou a zdravotní a nebo speciální pohodlná kuchařská obuv. Vše je navrženo tak aby se mistři kuchyně cítili pohodlně a mohli veškerý svůj čas strávený na pracovišti věnovat hlavně vaření skvělého a chutného jídla pro své zákazníky.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *